Det finns så många reaktioner och skeenden i kroppen som vi inte har svaren till. Det är inte känt i detalj varför vissa människor drabbas av exempelvis hår sjukdomen Alopecia areata och därigenom drabbas av håravfall och tunt hår. Det har spekulerats i att sjukdomen skulle bero på en allergisk reaktion mot håret eller hårfolliklarna där håret växer. Man vet emellertid att sjukdomen till viss del är ärftlig. En studie från Holland visade att 7 procent av alla med Alopecia areata hade minst en förälder som var drabbad av sjukdomen. Forskare har även lyckats visa att vissa varianter av en grupp av gener som är relevanta för immunförsvaret (HLA-gener) är överrepresenterade hos personer med Alopecia areata. Att det är en autoimmun sjukdom precis som vitiligo (pigmenterings bris) med flera andra är klarlagt och det pågår mängder av studier och forskning i ämnet.

 

Comments are closed.